Ο Πολ Ντιράκ (Paul Dirac) δεν ήταν απλώς ένας λαμπρός θεωρητικός φυσικός, ήταν ένας άνθρωπος του οποίου η παρουσία πυροδότησε γοητεία και σύγχυση. Συχνά αναφέρεται ως "ο πιο περίεργος άνθρωπος στον κόσμο" από τους συναδέλφους του, αυτός ο τίτλος επινοήθηκε από τον Niels Bohr, ο οποίος είχε το προνόμιο -και την πρόκληση- να συνεργαστεί με τον Ντιράκ. Η σχέση τους, αρχικά επαγγελματική, τελικά άνθισε σε έναν ανθρώπινο δεσμό σημαδεμένο από στιγμές που μόνο κάποιος σαν τον Dirac θα μπορούσε να εμπνεύσει.
Η ευφυΐα του Dirac δεν ήταν μόνο στις πρωτοποριακές συνεισφορές του στη φυσική, αλλά στην εξαιρετικά περίεργη προσέγγισή του στην ίδια τη ζωή. Το ύφος επικοινωνίας του ήταν τόσο ακριβές και ανεξαρτήτο όσο και οι θεωρίες του. Ο Niels Bohr, αγωνιζόμενος να ολοκληρώσει μια επιστημονική εργασία, μόλις ομολόγησε, "Δεν ξέρω πώς να συνεχίσω. ” Ο Dirac, πάντα ο καθαρός στη λογική, απάντησε ψυχρά, “Διδάχτηκα στο σχολείο ότι δεν πρέπει ποτέ να ξεκινάς μια πρόταση χωρίς να γνωρίζεις το τέλος. ”
Και αυτή η έντονη, σχεδόν ρομποτική συμπεριφορά δεν περιοριζόταν στη δουλειά του. Σε ένα δείπνο, ένας συνάδελφος επισκέπτης επεσήμανε τυχαία, "Ωραίο απόγευμα, έτσι δεν είναι; ” Ο Dirac, χωρίς να χάσει ούτε ένα ρυθμό, σηκώθηκε, περπάτησε στο παράθυρο για να ελέγξει τον καιρό και επέστρεψε με την αχαρακτήριστα περιεκτική απάντηση: "Ναι".
Αλλά ήταν η κοινωνική του αμηχανία που τον περιέγραψε ως την πεμπτουσία του περίεργου. Σε ένα πάρτι της Κοπεγχάγης, ο Dirac πρότεινε μια θεωρία για τη βέλτιστη απόσταση από το πρόσωπο μιας γυναίκας στην οποία φαίνεται πιο ελκυστική - υποστηριζόμενη φυσικά από τη δική του έρευνα. Η απάντησή του στην ερώτηση ενός περίεργου συναδέλφου για την προσωπική του εμπειρία ήταν παράλογη και τέλεια Dirac: «Περίπου τόσο κοντά», είπε, κρατώντας τις παλάμες του περίπου ένα μέτρο απόσταση.
Στη συνέχεια υπήρξε το περίφημο περιστατικό στο Πανεπιστήμιο του Τορόντο, όταν, μετά από διάλεξη, του έκανε ερώτηση φοιτητής. Η απάντηση του Dirac; "Αυτό δεν είναι ερώτηση, είναι παρατήρηση. Επόμενη ερώτηση, παρακαλώ”.
Ωστόσο, παρά την ευφυΐα του, η ενόχληση του Dirac με τη φιλοσοφία, τη λογοτεχνία, ακόμα και τη θρησκεία ήταν βαθιά. Απέρριψε την ποίηση ως «κάτι που όλοι ήδη γνωρίζουν με λέξεις που κανείς δεν μπορεί να καταλάβει» και άσκησε καυστική κριτική για τη θρησκεία, υποστηρίζοντας ότι οι επιστήμονες πρέπει να αναγνωρίσουν τον παραλογισμό της. Στην κοσμοθεωρία του Ντιράκ, ο Θεός μπορεί να χρησιμοποίησε εξαιρετικά μαθηματικά για να δημιουργήσει το σύμπαν, αλλά ήταν ο Dirac που, χιουμοριστικά, έγινε γνωστός ως «προφήτης Του», σύμφωνα με τον σύγχρονο του Βόλφγκανγκ Πάουλι.
Ο Πωλ Άντριεν Μορίς Ντιράκ γεννήθηκε στις 8 Αυγούστου 1902 κι έφυγε από τη ζωή στις 20 Οκτωβρίου 1984. Ήταν Μέλος του Τάγματος της Αξίας, Μέλος της Βρετανικής Ακαδημίας και, βέβαια, Βρετανός θεωρητικός φυσικός. Η συμβολή του Ντιράκ στα αρχικά στάδια της Κβαντομηχανικής και της Κβαντικής Ηλεκτροδυναμικής, θεωρείται πολύ σημαντική.
Μεταξύ άλλων ανακαλύψεων, διετύπωσε την εξίσωση Ντιράκ, η οποία περιγράφει την συμπεριφορά των φερμιονίων, και προέβλεψε την ύπαρξη αντιύλης.
Ο Ντιράκ μοιράστηκε το βραβείο Νόμπελ Φυσικής το 1933 με τον Έρβιν Σρέντινγκερ «για την ανακάλυψη νέων, παραγωγικών μορφών της ατομικής θεωρίας».
Κάθε στιγμή, η ζωή του Ντιράκ φαινόταν να θολώνει τη γραμμή μεταξύ ιδιοφυΐας και εκκεντρικότητας, αφήνοντας εκείνους που τον συνάντησαν να αναρωτιούνται: ήταν φυσικός της υψηλότερης τάξης, ή απλά ο πιο περίεργος άνθρωπος που περπάτησε ποτέ στη γη;
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Μια κοινωνία που εκδικείται δεν γίνεται πιο δίκαιη, γίνεται πιο πρωτόγονη
Η μεγάλη συμβολή του Θαλή του Μιλήσιου στα μαθηματικά και τον Πολιτισμό
Ο Τόμας Στερνς Έλιοτ γράφει για την ενότητα του Ευρωπαϊκού Πολιτισμού
Άντον Τσέχωφ, «Ένας αριθμός»
Η «Αξία της Ζωής» της Τζέιν Άντερσον, μια παράσταση που δεν πρέπει να χάσετε
Πολ Ελυάρ, η άσβεστη φλόγα της ελπίδας
Η μέθοδος Μπροντέλ: Διαβάζοντας αλλιώς την Ιστορία
Το Bolero του Ραβέλ έγινε 96 ετών- Δείτε τη μαγευτική Πλισέτσκαγια να το χορεύει (video)
Ο Ιωάννης Συκουτρής γράφει για το νόημα της ζωής
Ο Τάκης Παπατσώνης μπροστά σε ένα άσπρο, ελληνικό ερημοκκλήσι
δεν βρέθηκαν σχόλια επισκεπτών...