της Μαίρης Αποστολίδη (*)
Ο ισχυρισμός ότι η βιολογία αναγνωρίζει δύο φύλα είναι επιστημονικά βάσιμος. Η διάκριση ανάμεσα στο βιολογικό φύλο, sex, και το κοινωνικό φύλο, gender, είναι σημαντική, αλλά δεν αναιρεί το γεγονός ότι η ανθρώπινη αναπαραγωγή βασίζεται σε δύο βιολογικά φύλα, αρσενικό και θηλυκό. Η βιολογία δεν είναι κοινωνική κατασκευή, είναι ένα αντικειμενικό σύστημα γνώσης που βασίζεται στην παρατήρηση και την απόδειξη. Η αναγνώριση αυτής της πραγματικότητας δεν αναιρεί τον σεβασμό πρός τα άτομα που επιλέγουν να ζούν διαφορετικά, αλλά αποτρέπει τη σύγχυση ανάμεσα σε επιστημονικά δεδομένα και κοινωνικές προσεγγίσεις.
Η woke κουλτούρα ξεκίνησε ως μιά απάντηση στις κοινωνικές αδικίες, αλλά εξελίχθηκε σε ένα ακραίο κίνημα, όπου οποιαδήποτε διαφωνία θεωρείται επίθεση. Ο κίνδυνος εδώ είναι η κατάργηση της ελεύθερης σκέψης και της δημόσιας συζήτησης. Άν τα δημοκρατικά κόμματα δεν προστατεύσουν τη λογική, ανοίγουν το δρόμο για ακραίες ιδεολογίες.
Η άνοδος του Τράμπ στις ΗΠΑ είναι ένα καλό παράδειγμα του πώς οι πολιτικές ακρότητες οδηγούν σε αντιδράσεις. Ο Τράμπ δεν εμφανίστηκε σ' ένα κενό. Όταν οι φιλελεύθερες δυνάμεις υπερβάλουν, αποξενώνουν μεγάλο μέρος της κοινωνίας, το οποίο στρέφεται σε λαϊκιστές πολιτικούς που υπόσχονται "επιστροφή στην κοινή λογική." Ο Μητσοτάκης, με τις δηλώσεις του, προειδοποιεί ότι η υπερβολική έμφαση στην πολιτική ορθότητα μπορεί να έχει τον ίδιο αποσταθεροποιητικό αντίκτυπο στην Ευρώπη.
Για παράδειγμα, στην εκπαίδευση και τα μέσα ενημέρωσης, έχουν γίνει προσπάθειες να υποβαθμιστεί η σημασία της βιολογίας υπέρ μιάς πιό "συμπεριληπτικής" αφήγησης. Αυτό όχι μόνο προκαλεί σύγχυση, αλλά δίνει πάτημα σε λαϊκιστές να καπηλευτούν τις ανησυχίες της κοινωνίας.
Η υπεράσπιση της λογικής δεν είναι άρνηση της προόδου, είναι τρόπος διασφάλισης ότι οι κοινωνικές αλλαγές βασίζονται σε ρεαλιστικά θεμέλια. Η συζήτηση για την ταυτότητα φύλου πρέπει να είναι σεβαστική, αλλά και βασισμένη στην πραγματικότητα. Η αποδοχή των βιολογικών δεδομένων δεν είναι ασυμβίβαστη με την προώθηση της ισότητας και της συμπερίληψης.
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, μέσα από τις δηλώσεις του, επιχειρεί να ισορροπήσει ανάμεσα στη διατήρηση της επιστημονικής ακεραιότητας και την αποφυγή της ακραίας πολιτικής πόλωσης. Πρόκειται για μιά συνετή στάση που αναδεικνύει την ανάγκη για διάλογο, σεβασμό και λογική. Οι δημοκρατικές κοινωνίες οφείλουν να προασπίζονται τα δικαιώματα όλων, χωρίς, όμως, να υπονομεύουν την επιστημονική βάση ή να ενθαρρύνουν τον πολιτικό διχασμό.
(*) facebook
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Ευγένιος Ο' Νηλ: Η μοναξιά του ανθρώπου είναι ο φόβος του για τη ζωή
Ο Πάμπλο Πικάσο μιλά για την τέχνη, τη ζωή, τη ζωγραφική, τον Ραφαήλ...
Λέων Τολστόι: Οι άνθρωποι δεν μπορούν να δουν την τρέλα τους...
Πολ Ελυάρ: Η άσβεστη φλόγα της ελπίδας
Το Bolero του Ραβέλ έγινε 96 ετών- δείτε τη μαγευτική Πλισέτσκαγια να το χορεύει (video)
H μέθοδος Μπροντέλ: Διαβάζοντας «αλλιώς» την ιστορία
Ο Λορέντζος Μαβίλης, τα σονέτα, το σκάκι και η «Λήθη»
Στέφαν Τσβάιχ, ο πιο πολυδιαβασμένος συγγραφέας του Μεσοπολέμου, γράφει για τον Κόσμο του Χθες
Ο Ιωάννης Συκουτρής γράφει για το Νόημα της Ζωής
Ο Τάκης Παπατσώνης μπροστά σε ένα λευκό, ελληνικό ερημοκλήσι
Τα κυριότερα ρεύματα του βυζαντινού μυστικισμού
Ο Ντίνος Χριστιανόπουλος μιλά για την ημιμάθεια και την υποκρισία
δεν βρέθηκαν σχόλια επισκεπτών...